Aankoop van een camping
Bent u van plan een camping in Frankrijk te kopen en te exploiteren? Hier vindt u nuttige informatie over de verschillende soorten campings, vergunningen, financieringsmogelijkheden en het aankoopproces. Onze diensten zijn beschikbaar voor iedereen die zelf een geschikt object heeft gevonden en begeleiding wenst bij de aankoop. Heeft u zelf een aan te kopen camping gevonden? Kijk op onze pagina advies bij aankoop.
- Soorten campings
- "Murs" en "Fonds de Commerce"
- Vergunningen
- Mobilhomes en Chalets
- Voorbeeld jaarrekening
- Financiering
- Een nieuwe camping opzetten
- Aankoopproces
Soorten campings
Camping à la Ferme
Een kleinschalige camping met maximaal zes staanplaatsen en een limiet van 20 gasten. Elke plek moet minimaal 300 m² zijn en zich binnen 100 meter van sanitaire voorzieningen bevinden. De camping mag slechts twee maanden per jaar open zijn en er mogen geen stacaravans geplaatst worden. Toestemming van de gemeente is vereist, maar een volledige bouwvergunning is niet nodig. Echter, de interpretatie van de regelgeving verschilt per gemeente en ook het bestemmingsplan kan een rol spelen, waardoor de goedkeuring onzeker kan zijn.
Een wettelijk voorschrift is in ieder geval dat de kampeerplaatsen van een minicamping niet permanent mogen zijn en dus ieder jaar van plaats moeten wisselen. Derhalve is geen sprake van een definitieve implantatie, constructie of installatie en dat is de reden waarom geen dossier voor de aanvraag van een Permis de Construire (PC)of Permis d’Aménager (PA) behoeft te worden ingediend. Toch leidt dit in de praktijk wel eens tot discussie met gemeentes en komt het voor dat men (al of niet gegrond) bezwaar maakt vanwege onduidelijkheid over de te volgen procedure. Soms zijn gemeentes soepel en verwelkomen zij een toeristische activiteit in de gemeente, soms kan bezwaar gemaakt worden, bijvoorbeeld door de interpretatiewijze van een artikel in een bestemmingsplan of doordat men stelt dat de beoogde activiteit niet is gelieerd aan een agrarische activiteit, zoals de “camping à la ferme” initieel was bedoeld. Het is dus niet altijd mogelijk om een dergelijke toestemming te verkrijgen. Inter-France kan u helpen bij de aanvraag en contacten met de gemeente waarin de juiste accenten gelegd worden. Daarmee kan de kans op verkrijging van toestemming vaak worden vergroot. Voor meer informatie kijk op onze blogposteen mini-camping beginnen in Frankrijk.
Aire Naturelle de Camping
Bij de invoering van de nieuwe sterrenclassificatie in 2012 werd de Aire Naturelle aanvankelijk buiten beschouwing gelaten. Dit werd in 2014 rechtgezet door een aanpassing in de wetgeving, waarbij tevens het maximaal toegestane aantal standplaatsen werd verhoogd van 25 naar 30. Een belangrijk gevolg van deze wijziging is dat de Aire Naturelle sindsdien in aanmerking komt voor classificatie. Dit kan aantrekkelijk zijn voor exploitanten, aangezien dit hen toegang biedt tot een verlaagd BTW-tarief, wat de fiscale lasten aanzienlijk kan verlichten.
Voor de Aire Naturelle gelden specifieke voorwaarden. Zo mag het terrein maximaal 1 hectare beslaan, moeten de standplaatsen minimaal 300 m² groot zijn en dient er jaarlijks een herindeling plaats te vinden om de natuurlijke vegetatie te behouden. Daarnaast mag het terrein maximaal zes maanden per jaar geopend zijn, waarna het in natuurlijke staat moet worden hersteld. Het plaatsen van mobilhomes of andere verhuurunits is niet toegestaan, en individuele standplaatsen mogen niet worden voorzien van een eigen water- of rioleringsaansluiting. Verder is een intern reglement verplicht, en op een "unité foncière" (een aaneengesloten perceel van dezelfde eigenaar) mag slechts één Aire Naturelle worden gevestigd. Om in aanmerking te komen voor classificatie, moet bovendien aan aanvullende specifieke eisen worden voldaan.
In de praktijk komt het regelmatig voor dat eigenaren van een Aire Naturelle, vaak zonder het te beseffen, niet volledig hebben voldaan aan de vereiste formaliteiten bij de aanleg en opening van het terrein. Daarom is het essentieel om vóór de aankoop te onderzoeken of eventuele tekortkomingen hersteld kunnen worden. De aanleg van een Aire Naturelle vereist een bouw- of aanlegvergunning (Permis d’aménager), waarvoor een uitgebreid dossier met gedetailleerde projectbeschrijvingen moet worden ingediend. Vanwege de complexiteit van deze aanvraag is het raadzaam om een architect in te schakelen die ervaring heeft met dit soort procedures.
Bij de aanschaf van een Aire Naturelle is deskundig advies onmisbaar om te voorkomen dat u een terrein verwerft dat in de toekomst mogelijk niet meer geëxploiteerd mag worden. Inter-France beschikt over de nodige expertise en middelen om u hierbij optimaal te begeleiden.
Camping "Tourisme"
Een "camping-caravaning" moet beschikken over een officiële vergunning van de préfecture. In deze vergunning worden het aantal standplaatsen, de eventuele sterrenclassificatie en de aanduiding "Tourisme" of "Loisirs" vastgelegd. Deze aanduiding geeft aan of de camping voornamelijk bestemd is voor toeristen ("Tourisme") of grotendeels bestaat uit vaste standplaatsen die gedurende de gehele openingsperiode door dezelfde huurder worden bezet ("Loisirs").
Om in aanmerking te komen voor een sterrenclassificatie, moet de camping voldoen aan een breed scala aan normen en voorschriften met betrekking tot de aanwezige voorzieningen, de inrichting van het terrein, de installaties, sanitaire voorzieningen, hygiëne en veiligheid. Ook de aanwezigheid van een zwembad is onderworpen aan strikte regelgeving. Het verkrijgen van een sterrenclassificatie kan gunstig zijn voor de exploitant, omdat dit toegang geeft tot een verlaagd BTW-tarief, wat de fiscale lasten aanzienlijk kan verlichten. De sterrenclassificatie is echter niet permanent en moet iedere vijf jaar opnieuw worden aangevraagd en beoordeeld.
Parc Résidentiel de Loisirs
Een Parc Résidentiel de Loisirs (PRL) is een campingterrein dat specifiek is bedoeld voor de plaatsing van chalets (met een maximale oppervlakte van 35 m²) of mobilhomes. De standplaatsen binnen een PRL kunnen zowel worden verhuurd als verkocht. Wanneer een perceel wordt verkocht, kan de koper er zelf een chalet of mobilhome op plaatsen, binnen de vastgestelde regelgeving.
Voor een PRL gelden strikte bepalingen met betrekking tot het aantal standplaatsen, de verhouding tussen bebouwde oppervlakte en gedeelde voorzieningen, de minimale en maximale perceeloppervlakte en het maximale aantal personen dat tegelijkertijd op het terrein mag verblijven. Deze regels waarborgen de kwaliteit van het terrein en zorgen ervoor dat er voldoende ruimte en voorzieningen beschikbaar blijven voor alle gebruikers.
"Murs" en "Fonds de Commerce"
Bij de aankoop van een camping of een andere bedrijfsactiviteit wordt onderscheid gemaakt tussen de verwerving van het onroerend goed, de "Murs", en de overdracht van een "Fonds" of "Fonds de Commerce". Een Fonds de Commerce is vergelijkbaar met de Nederlandse term "goodwill en inventaris". Vaak wordt een camping aangeboden als "Murs et Fonds", wat betekent dat zowel het onroerend goed als de bedrijfsactiviteit worden overgedragen.
Wanneer uitsluitend een Fonds de Commerce wordt aangeboden, wordt u géén eigenaar van het terrein en de vaste opstallen. Het onroerend goed blijft eigendom van een derde partij en wordt verpacht aan de exploitant. Dit betekent dat u jaarlijks een huursom verschuldigd bent. Wel is het mogelijk dat chalets tot 35 m², die juridisch vaak niet als onroerend goed worden beschouwd, wél onderdeel uitmaken van de overdracht van een Fonds de Commerce.
In sommige gevallen heeft de pachter een eerste recht van aankoop op het onroerend goed, en in bepaalde situaties kan er zelfs een koopoptie worden afgesproken tegen een vooraf vastgestelde prijs.
De overdracht van een Fonds de Commerce omvat niet alleen de goodwill en inventaris, maar ook het recht op de bestaande pachtovereenkomst, de overdracht van benodigde vergunningen (zoals exploitatie- en drankvergunningen), telefoonnummers, website, domeinnamen en overige zakelijke rechten. Tegelijkertijd brengt de overname ook verplichtingen met zich mee. Het is daarom essentieel om een duidelijk overzicht te krijgen van wat exact wordt overgenomen, inclusief de voordelen én lasten. Deskundige begeleiding is hierbij onmisbaar. Inter-France beschikt over de nodige expertise en kan u hierbij volledig ondersteunen.
Vergunningen, normen en sterrenclassering
Voor de exploitatie van een camping in Frankrijk zijn diverse vergunningen vereist, waarvan de belangrijkste de exploitatievergunning en de drankvergunningen zijn. Hieronder volgt een overzicht.
Exploitatievergunning en sterrenclassering
Sinds juli 2012 geldt in Frankrijk een vernieuwd systeem voor de sterrenclassering van campings. Alle eerder toegekende classificaties zijn hiermee komen te vervallen, en campings worden opnieuw ingedeeld in categorieën van 1 tot 5 sterren.
Hoewel sterrenclassering niet verplicht is, brengt het afzien hiervan fiscale nadelen met zich mee, waardoor het doorgaans financieel ongunstig is om geen classificatie aan te vragen. Het beoordelingssysteem is complex en omvat meer dan 200 criteria, waarvan een groot deel verplicht is om in aanmerking te komen voor een bepaalde sterrenstatus.
Inter-France beschikt over uitgebreide documentatie, normeringstabellen en alle relevante regelgeving rondom sterrenclassering. Op aanvraag kunnen wij deze informatie verstrekken.
Bij de aankoop van een camping zonder sterrenclassering of een camping die dreigt gedeclasseerd te worden, is het van groot belang om de juiste stappen te nemen om toekomstige problemen te voorkomen. Inter-France kan u hierin deskundig begeleiden.
Drankvergunningen
Naast de exploitatievergunning moet een campingexploitant beschikken over een drankvergunning ("Licence de débit de boissons") wanneer er alcoholhoudende dranken worden verstrekt of verkocht.
Er wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende vergunningen:
- Licence Restaurant: Hiermee mag alcohol uitsluitend worden geserveerd in combinatie met een maaltijd.
- Algemene drankvergunning: Hiermee mag alcohol ook los worden verkocht, zonder verplichte maaltijd.
Het komt regelmatig voor dat een camping wordt aangeboden met een beperkte drankvergunning, waarbij nader onderzoek uitwijst dat deze alleen geldig is voor drankverstrekking bij een maaltijd. Hierbij geldt dat een stokbrood niet als een volledige maaltijd wordt beschouwd. Zonder de juiste vergunning mag alcohol dan ook niet apart worden verkocht.
Inter-France kan u helpen bij het controleren van de geldigheid van een bestaande drankvergunning en u begeleiden bij het verkrijgen van de juiste vergunningen voor uw camping.
Hieronder een overzicht van het actuele (2025) stelsel van drankvergunningen:
Tabel - De verschillende soorten vergunningen volgens de aard van de dranken | |||
Soort dranken | Consumptie ter plaatse | Afhalen | Restaurant |
---|---|---|---|
Groep 1: Dranken alcoholvrij | Vrije verkoop | Vrije verkoop | Vrije verkoop |
Groep 3: niet-gedistilleerde gegiste dranken (wijn, bier, cider, perenwijn, mede) en natuurlijke zoete wijnen, crème de cassis, vruchten- of groentesappen met maximaal 3° alcohol, likeurwijn, aperitiefwijnen op basis van wijn, port, aardbeien-, frambozen-, zwartebessen- of kersenlikeuren met een alcoholgehalte van minder dan of gelijk aan 18° | Licence III, Licence restreinte | Petite licence à emporter | Petite licence restaurant |
Groepen 4 en 5: rums, tafia's, gedistilleerde dranken en alle andere alcoholische dranken met een alcoholpercentage hoger dan 18° (gin, wodka, whisky, enz.) | Licence IV, grande licence ou licence de plein exercice | Petite licence à emporter, Afhaalvergunning | Licence restaurant, Restaurantvergunning |
Let op!
In Frankrijk is het verplicht dat de nieuwe houder van een drankvergunning een opleiding volgt om een "Permis d’exploitation" te verkrijgen. Deze opleiding duurt drie dagen en moet worden gevolgd bij een daartoe erkende instelling. Inter-France beschikt over uitgebreide informatie over deze verplichting en kan u hierover adviseren.
Naast de genoemde vergunningen en normen moet een camping ook voldoen aan diverse aanvullende eisen op het gebied van hygiëne, veiligheid en toegankelijkheid voor mindervaliden.
Bij de overname van een camping is het cruciaal dat contracten op de juiste wijze worden opgesteld en dat er expliciete aandacht wordt besteed aan conformiteit en eventuele aanschrijvingen of sluitingsdreigingen die de campingeigenaar mogelijk heeft ontvangen. Dit voorkomt onaangename verrassingen na de aankoop. Deskundige begeleiding is hierbij onmisbaar.
Mobilhomes en Chalets
Op de meeste campings mag 80 tot 100% van de standplaatsen worden voorzien van mobilhomes, mits deze voldoen aan de wettelijke eisen voor mobiliteit. Dit betekent dat ze uitgerust moeten zijn met wielen, een dissel, verlichting en een reminstallatie, en dat hun verplaatsing niet mag worden belemmerd door vaste constructies, zoals een ombouw of vast bevestigde terrassen.
De maximale oppervlakte van een mobilhome is 35 m², al zijn er modellen toegestaan tot 40 m². Er kunnen echter beperkingen gelden voor de plaatsing of het aantal toegestane mobilhomes, bijvoorbeeld wanneer het terrein zich bevindt in een overstroombaar gebied of wanneer er bijzondere wetten of gemeentelijke bepalingen van kracht zijn die de plaatsing reguleren.
Een belangrijk begrip in deze context is de "Habitation Légère de Loisirs" (H.L.L.). Veel chalets vallen onder deze categorie. Een H.L.L. heeft een maximaal woonoppervlak van 35 m² en mag op een "Camping Tourisme" in de meeste gevallen slechts op 20% van de standplaatsen worden geplaatst.
Voor de plaatsing van een H.L.L. is doorgaans geen bouwvergunning vereist. Toch kunnen bepaalde gemeenten specifieke beperkende bepalingen hanteren, waardoor het verstandig is om vooraf goed te informeren naar de lokale regelgeving.
Voorbeeld jaarrekening (camping*** 100 plaatsen)
Omzetten | |||
---|---|---|---|
Omzetten camping | 120.000 | ||
Omzet verkopen winkel | 15.000 | ||
Omzet horeca | 40.000 | ||
Totaal | 175.000 | ||
Inkopen | |||
Inkoop winkel |
9.000
|
||
Inkoop horeca |
13.000
|
||
Totaal inkopen | 22.000 | ||
Externe kosten | |||
water | 1.000 | ||
elektriciteit en gas | 4.000 | ||
onderhoud/reparaties | 4.500 | ||
brandstoffen | 1.100 | ||
verzekeringen | 2.000 | ||
honoraria | 3.000 | ||
pubiliciteit | 8.000 | ||
reiskosten | 2.200 | ||
representatie | 1.000 | ||
porti | 1.000 | ||
telefoon | 1.500 | ||
belastingen/heffingen | 4.500 | ||
salarissen personeel | 19.000 | ||
salaris eigenaar | 23.000 | ||
sociale lasten personeel + eigenaar | 23.000 | ||
afschrijvingen | 10.000 | ||
Totaal kosten | 108.800 | ||
Totaal inkopen en kosten: | -/-130.800 | ||
Brutowinst: | 44.200 |
Brutowinst en Financieringsmogelijkheden
Het bedrag aan brutowinst is beschikbaar voor de betaling van rente en aflossing van financiering, belastingen (zoals vennootschapsbelasting) en onvoorziene kosten. Daarnaast moet uit de brutowinst van € 44.200 ook het inkomen van de eigenaar en de bijbehorende sociale lasten worden voldaan. Hierdoor blijft er slechts een beperkt bedrag over voor het betalen van rente en aflossingen aan een bank.
Banken zijn daarom over het algemeen terughoudend bij het verstrekken van financiering. Omdat er enige aflossingscapaciteit verwacht kan worden, zou een bank in sommige gevallen bereid kunnen zijn een beperkte financiering te verstrekken, maar er zijn daarnaast nog tal van andere beoordelingscriteria. Een aankoop uit eigen middelen, zonder tussenkomst van een Franse bank, heeft daarom sterk de voorkeur.
Bepaling van de Vraagprijs
Indien een camping zoals in bovenstaand voorbeeld te koop wordt aangeboden, wordt de vraagprijs vastgesteld op basis van:
- De waarde van het Fonds de Commerce (goodwill, inventaris en materieel), die door een specialist moet worden bepaald.
- De getaxeerde waarde van het onroerend goed, die bij de vraagprijs wordt opgeteld.
Financiering
Franse banken hanteren een zeer terughoudend beleid bij het verstrekken van financieringen en doen dit alleen als er voldoende aflossingscapaciteit aantoonbaar is. Dit betekent dat zij voornamelijk kijken naar de exploitatiecijfers van de afgelopen jaren. Een goed ondernemingsplan met positieve prognoses is op zichzelf niet voldoende om een lening te verkrijgen; de bank wil harde cijfers zien die een stabiele winstgevendheid uit het verleden aantonen.
De koopsom van een camping wordt in de praktijk bepaald door:
- De waarde van het onroerend goed.
- De aantoonbare bedrijfsresultaten van de afgelopen jaren.
Een hogere gerealiseerde jaaromzet leidt doorgaans tot een hogere waarde van de bedrijfsactiviteit en daarmee een hogere vraagprijs.
Voor campings in een hogere prijsklasse (vanaf € 1.000.000) is het vaak mogelijk om een hogere mate van financiering te verkrijgen. Toch verstrekken Franse banken zelden meer dan 50% van de koopsom, en in uitzonderlijke gevallen 60%. De koper moet het resterende bedrag uit eigen vermogen investeren. Dit vermogen mag niet extern worden geleend. Zelfs als het onroerend goed een aanzienlijke overwaarde heeft, blijven banken voorzichtig vanwege factoren zoals:
- De korte exploitatieperiode van campings (80% van de omzet wordt vaak binnen slechts 6 weken gerealiseerd).
- Externe invloeden, zoals weersomstandigheden en economische factoren, die de omzet sterk kunnen beïnvloeden.
- De afhankelijkheid van de persoonlijke inzet en gezondheid van de eigenaar, die in de ogen van de bank een risico vormt.
- Het feit dat veel kopers van een camping geen professionele ervaring hebben met de exploitatie van een dergelijk bedrijf, waardoor de bank minder zekerheid heeft over de slaagkans.
Voor campings in de lagere prijsklasse is het verkrijgen van financiering bijzonder moeilijk:
- Bij een koopsom tot € 350.000 wordt vrijwel geen financiering verstrekt.
- Voor campings tussen € 350.000 en € 600.000 ligt de financiering doorgaans tussen 0 en 25% van de koopsom.
- Bij een koopsom vanaf € 600.000 loopt het financieringspercentage op tot 25 à 50%, met uitzondering van enkele gevallen waar dit iets hoger kan liggen.
Uiteraard hangt dit af van de exacte bedrijfsresultaten en het profiel van de koper. In het algemeen verdient een volledige financiering uit eigen middelen de voorkeur, omdat dit een sterkere onderhandelingspositie biedt en de koper niet afhankelijk is van een financieringsvoorbehoud.
Financiering voor een nieuw op te zetten camping
Het bovenstaande betekent ook dat voor de aankoop van een stuk grond en het opzetten van een nieuwe camping vrijwel geen financiering kan worden verkregen. De reden hiervoor is dat:
- De kosten voor het voldoen aan alle normen en voorschriften bijzonder hoog zijn.
- De exploitatie van een nieuwe camping slechts in uitzonderlijke gevallen rendabel is.
Financiering van een Fonds de Commerce
Indien alleen het Fonds de Commerce van een camping wordt aangekocht (dus zonder het terrein en de opstallen), is financiering nog moeilijker. Dit komt doordat:
- Er geen onderpand in onroerend goed is.
- De rentepercentages voor dit type financiering hoger liggen.
- De looptijd van de lening doorgaans beperkt is tot 7 jaar, wat leidt tot hogere jaarlijkse lasten en dus een lagere kans op financiering als de bedrijfsresultaten niet hoog genoeg zijn.
In de praktijk geldt voor de financiering van een Fonds de Commerce:
- Tot een koopsom van circa € 200.000 wordt vrijwel nooit een financiering verstrekt.
- Voor hogere bedragen is soms financiering mogelijk, maar meestal niet meer dan 0-25% van de koopsom. In uitzonderlijke gevallen kan dit percentage iets hoger liggen.
Eigen Middelen en Aanvullende Kosten
Naast de financieringseisen moet de koper rekening houden met extra kosten, zoals:
- Overdrachtsbelasting en koperskosten.
- Aanvangsinvesteringen (zoals renovatie of nieuwe voorzieningen).
- Startkapitaal voor levensonderhoud en operationele kosten in de eerste periode na overname.
Het is verstandig om een bedrag van minimaal 10% van de koopsom achter de hand te houden voor deze extra kosten.
Relatie tussen Eigen Kapitaal en Maximale Koopsom
De onderstaande tabel biedt een indicatie van de verhouding tussen het netto te investeren eigen kapitaal en de maximale koopsom. Hierin wordt uitgegaan van de aankoop van zowel de Murs (het onroerend goed) als het Fonds de Commerce (de bedrijfsactiviteit, inclusief goodwill, inventaris en vergunningen).
Naast het eigen kapitaal voor de aankoop moet altijd een extra reservering beschikbaar zijn voor aankoopkosten en startkapitaal.
Eigen kapitaal voor aankoop | Maximale koopsom Aankoop Murs + Fonds de Commerce | |
---|---|---|
< 350.000 | 350.000 | |
< 600.000 | 600.000 tot 700.000 | |
< 1.000.000 | Maximaal tot 1,5 x eigen kapitaal | |
> 1.000.000 | Maximaal tot 2x eigen kapitaal |
Voorbeeld: als uw totale eigen vermogen € 350.000 bedraagt en u € 50.000 reserveert voor aankoopkosten en aanvangskapitaal, kunt u € 300.000 eigen kapitaal op de koopsom inbrengen. In de tabel ziet u dat in deze categorie vrijwel nooit een financiering kan worden verkregen. Campings in deze categorie kunnen weliswaar over een mooi onroerend beschikken maar hebben veelal een beperkte omzet en dus beperkte mogelijkheid om rente en aflossing te voldoen.
Conclusie: indien de koper niet beschikt over minimaal 200.000 à 250.000 euro eigen kapitaalsbreng zal de aankoop van een camping vaak niet haalbaar zijn. Indien u niet alleen een Fonds de Commerce maar ook het terrein en opstallen in eigendom wilt kunnen verwerven zal een aanzienlijk hoger bedrag aan eigen kapitaal minimaal beschikbaar dienen te zijn.
Het opzetten van een nieuwe camping
Het aankopen van een terrein met de intentie om hierop een nieuwe camping te ontwikkelen is een complex en kapitaalintensief proces. In de meeste gevallen is bankfinanciering voor een dergelijk project niet of nauwelijks beschikbaar.
Zelfs wanneer er toestemming is verkregen om een camping te realiseren en de werkzaamheden volledig voldoen aan de voorwaarden van de bouwvergunning, zal de camping na voltooiing worden onderworpen aan een keuring door diverse instanties, waaronder een commissie. Deze commissie bestaat uit vertegenwoordigers van verschillende disciplines en hanteert beoordelingscriteria die vaak onvoorspelbaar zijn. Beslissingen kunnen worden beïnvloed door de subjectieve zienswijze van individuele beoordelaars of door lokale omstandigheden, waardoor de uitkomst onzeker blijft.
Het komt regelmatig voor dat, ondanks het verkrijgen van alle noodzakelijke vergunningen, de opening van een nieuwe camping wordt vertraagd of zelfs verhinderd door extra eisen. Dit is vaak het gevolg van een verscherping van regelgeving, een trend die in de afgelopen jaren steeds vaker voorkomt.
Al met al is het opzetten van een nieuwe camping een traject met tal van onverwachte wendingen en ingrijpende financiële risico’s. Voor wie graag ontwikkelt en verbetert, is het vaak een aantrekkelijker alternatief om te zoeken naar een terrein met een geldige exploitatievergunning, maar met een lagere omzet of een onderhoudsachterstand. Hierdoor kan men de bestaande camping door renovatie en verbeteringen naar een hoger niveau tillen, zonder de onzekerheden en obstakels die komen kijken bij een volledig nieuwe ontwikkeling.
Het Aankoopproces van een Camping
De aankoop van een camping is een specialistisch proces dat om grondige voorbereiding en expertise vraagt. Er moet rekening worden gehouden met:
- Vergunningen en regelgeving.
- Eventuele verplichtingen of aanschrijvingen die leiden tot verplichte renovaties of aanpassingen.
- De lusten die men wil overnemen (zoals een gunstige locatie of bestaande klantenkring).
- De lasten die men liever niet geërfd krijgt (zoals verborgen kosten of juridische beperkingen).
Om ervoor te zorgen dat dit proces zorgvuldig en correct verloopt, is het van groot belang om vanaf het begin te worden bijgestaan door deskundige begeleiding.
Inter-France beschikt over uitgebreide expertise en jarenlange ervaring op het gebied van campingtransacties. Wij begeleiden uw aankoop tot in de puntjes, zodat u met vertrouwen uw nieuwe avontuur kunt beginnen.
Heeft u zelf een geschikte camping gevonden en wilt u overgaan tot aankoop? Neem contact met ons op en ontdek hoe wij u kunnen ondersteunen bij elke stap van het proces. Kijk op onze pagina advies bij aankoop
.